FQ, Forum –
Kvinnor och Funktionshinder

FQ vänder sig till alla som själva identifierar sig som flickor/kvinnor med
funktionsnedsättning eller normbrytande funktionalitet.

Senaste nyheterna

Syntolkning:Brevhuvudet från det upprop som gått ut. Text i gult mot vitt, på ukrainska samt Fight for Right, Fight for Right's Call to Action: Prioritize Ukrainians with Disabilities
mars 4, 2022

Fight for Right

Personer med funktionsnedsättning är exkluderade från evakueringsinsatserna i Ukraina, det skriver den ukrainska funktionshinderorganisationen Fight for Right Ukraine. Man uppmanar…
Läs hela nyheten >
december 22, 2021

Medlemsbrev december 2021

Medlemsbrev december 2021 Jul- och nyårshälsning från FQ Ännu ett på flera sätt annorlunda år, som för många varit påfrestande,…
Läs hela nyheten >

Kalenderhändelser

En-av-alla-150×150-1

Manifestation – En av alla

Syntolkning – evenemangets omslagsbild: Foton av Isabel Ekman och Emm Åstrand. Isabel har långt brunt hår och är klädd i en mörkgrå topp. Emm har rödblont axellångt hår, hjärtformade glasögon och är klädd i en vit spetsblus. På bilden ligger FQs logga för En av alla, med kvinnosymbolen i Q kompletterat med fredssymbolen.

Den 2 oktober samlas vi på Norrmalmstorg i centrala Stockholm för att manifestera att kvinnor med funktionsnedsättning är kvinnor – En av alla – och ska synliggöras och finnas med i arbetet för kvinnors rättigheter, för jämställdhet, mot våld och diskriminering.

Det blir korta appeller, musik och gemenskap. Som konferencierer som leder oss genom eftermiddagen har vi glädjen att presentera Isabel Ekman och Emm Åstrand.

Vill du vara med som talare?
Hör av dig till oss på info@kvinnor-funktionshinder.se snarast!

Är du medlem i FQ, bor i annan del av landet och vill gärna vara med?
Håll utkik efter information i medlemsbrevet som kommer i dagarna.

Boka redan nu in denna söndagseftermiddag i början av oktober.
Välkommen!

Om någon presenterar sig som kvinna, så är hon en kvinna.

FQ, Forum – Kvinnor och Funktionshinder vänder sig till alla som själva identifierar sig som flickor/kvinnor med funktionsnedsättning eller normbrytande funktionalitet. Det vill säga, transkvinnor med funktionsnedsättning är välkomna och har en naturlig plats hos oss. Precis som vi menar att det är var och en som själv identifierar sin funktionsnedsättning, identifierar var och en sin könstillhörighet.

Vår förening är och förblir en kvinnoorganisation. Däremot utesluter vi inte längre personer på grund av hur deras könsorgan ser ut, eller hur de definierades vid födseln.

Om någon presenterar sig som kvinna, så är hon en kvinna. Ingen annan har rätt att köna en person, det vill säga bestämma vilket kön en person har, än personen själv i fråga.

På samma sätt som att det bara är vi själva som avgör om vi har en funktionsnedsättning eller inte. Vi kräver inte att vi medlemmar skall bevisa att vi har en funktionsnedsättning. Det finns många funktionsnedsättningar som är osynliga. På samma sätt kommer vi inte att kontrollera hur våra medlemmar ser ut under kläderna, eller hur de har sett ut under kläderna tidigare. Säger en person att hon är kvinna så är hon det, oavsett hur andra tolkar hennes yttre och hennes utseende. På samma sätt kan inte en person som presenterar sig som man bli fullvärdig medlem i vår organisation, oavsett om personens utseende är ”kvinnligt”, eller om han har definierats som flicka vid födseln.

Vi vill hela tiden sträva efter att utvecklas i en takt som överensstämmer med kvinnors behov av jämställdhet och jämlikhet. Vi är stolta över att ha fattat detta beslut och vi hoppas att fler kvinnoorganisationer följer efter.

Mer information samt uppgifter om hur du blir medlem >