Ny podcast: Fokus Parasport
Denna vårvinter har en ny podcast sett dagens ljus. Det är Parasport Sverige som står bakom podden med namnet Fokus Parasport. Första säsongen har fokus på att leva som kvinna med funktionsnedsättning och FQ är med som samarbetspartner vilket vi är väldigt glada och stolta över.
– I vår iver att slå sönder glastaken för kvinnor glömmer vi ofta att det finns en stor grupp kvinnor som både är rejält underskattad och ofta förbisedd – vi kvinnor med funktionsnedsättning. Tänk på ditt liv, ditt livspussel. Jobb, familj, barn, trasslande skrivare och kalaspaket som ska köpas men lägg till att färdtjänsten strular och att den gigantiska snöhögen är uppskottad på handikapparkeringen och att ditt lokala gym saknar hiss. Det här är en grupp med en unik livskunskap, hur man tvingar sig fram i ett samhälle som inte alltid är byggt för dig. Antingen så blir man urstark – eller så går man under, säger Hanna Isaksson, initiativtagare till podden tillika programledare.
I sju avsnitt möter Hanna Isaksson sju kvinnor och samtalar ur olika aspekter kring att vara kvinna med funktionsnedsättning. Vilka kroppar får lov att prestera och synas. Vad händer, eller snarare inte händer, när kvinnor ses som könlösa. Vikten av förebilder, skolidrottens roll och om att hämta kraft ur sin ”svaghet”. Och kan man bara uppnå jämställdhet om en först har erövrat en traditionell könsroll?
Avsnitten publicerades under januari, februari och mars och nu ligger hela säsongen med sju avsnitt på Parasports webbplats. Podden finns som ljudfil, som text och på teckenspråk, du hittar ljudfilerna på Acast och textade respektive teckenspråkstolkade versioner på Youtube.
Avsnitt 1 Att vara kvinna eller bli sedd som kvinna? Det är frågan.
”I det allra första avsnittet möter vi Maria Johansson ordförande i FQ, Forum – Kvinnor och Funktionshinder. Vi pratar om könlöshet, funktionsnedsättning och om vägen till jämställdhet alltid går via traditionella könsroller?”
Avsnitt 2 Beroende i vardagen skapar utsatthet
”I vårt andra avsnitt möter vi Denise som startade metoo-uppropet #slutvillkorat. Vi pratar om hur beroendet i vardagen leder till både osynlighet och utsatthet både i relationer och i idrottsvärlden.”
Avsnitt 3 Att skapa kraft utifrån funktionsnedsättning
”I vårt tredje avsnitt möter vi Sara Riggare som har skapat ordet Spetspatient. Hur kan vi skapa kraft utifrån funktionsnedsättningar, hur påverkar träning oss och vad har mountainbikes med det hela att göra?”
Avsnitt 4 Du gör på ditt lilla vis
”Vi pratar skolidrottens roll för ett aktivt liv tillsammans med Elisabet Apelmo, universitetslektor vid Malmö Universitet och konstnär. Ett avsnitt om kön, funktionalitet och idrottande kroppar. Vi gör också en bakåtvolt och tittar på frågan utifrån lärarnas perspektiv.”
Avsnitt 5 Kollektiva föreställningar om idrott, genus och duglighet
”Vem får lova att prestera ”riktig” idrott? Tillsammans med Kim Wickman, lektor på Umeå Universitet, utmanar vi våra föreställningar kring idrott. Vi pratar om att göra anspråk på normen och att få idrottsprestationer att värderas utifrån just prestation och inte person.”
Avsnitt 6 Psykologisk flexibilitet
”Jill Taube kallar sig för folkhälsopsykiatriker och vi pratar om hur fysisk aktivitet hänger ihop med psykisk hälsa. Hur skaffar man sig goda vanor i vardagen och hur behåller man goda vanor när vardagen plötsligt ser annorlunda ut? Och hur ska man undvika en stillasittande vardag om man sitter i rullstol?”
Avsnitt 7 Herr-, dam- och handikapptoalett
”Vi avslutar första säsongen med att prata med Åsa Llinaers Norlin, ordförande för Parasport Sverige. Under säsongen har vi sökt svar på frågan om hur det står till med hälsan för kvinnor och flickor med funktionsnedsättning. Två saker som dykt upp i alla samtal är vikten av fysisk aktivitet och förebilder. I det sista avsnittet riktar vi mikrofonen mot oss själva. Hur duktiga är vi egentligen på att attrahera kvinnor? Och vad har det med toalettindelning att göra?”