Medlemsbrev december 2021

Jul- och nyårshälsning från FQ

Ännu ett på flera sätt annorlunda år, som för många varit påfrestande, går mot sitt slut. Från FQ har vi i olika sammanhang försökt uppmärksamma det saknade funktionshinderperspektivet både vad gäller strategier och samhälls-
information.

När detta års sista medlemsbrev skrivs tar vi åter del av utvidgade restriktioner till följd av ökad smittspridning. Samtidigt har vi ett helt annat läge än för ett år sedan, nu när stora delar av befolkningen vaccinerat sig två gånger och många väntar sin tredje dos. Alla kan inte vaccinera sig, desto viktigare att de av oss som kan det gör det, för att skydda varandra och oss själva och för att hejda smittspridningen.

När vi summerar 2021 kan vi samtidigt se att vi lyckats ställa om och fortsätta driva på för jämställdhet och jämlikhet för flickor och kvinnor med funktions-nedsättning. Arbetet för att uppmärksamma och driva på i frågor som rör våra rättigheter har fortgått med oförminskad styrka och kommer så göra.

Vi har under 2021 fortsatt mötas för digitala sammanträden, vårt årsmöte genomfördes också det digitalt och vi har genomfört digitala medlemsträffar – det har varit en stor glädje och inspiration att kunna mötas så frekvent tillsammans från hela landet.

För någon vecka sedan fick vi besked om att vi beviljats statsbidrag för 2022 vilket ger oss helt andra möjligheter jämfört med det år vi snart lägger bakom oss, då vi på grund av tekniska problem hos Jämställdhetsmyndigheten helt blev utan ekonomiskt stöd. Vi hoppas 2022 kommer ge möjlighet till fysiska FQ-möten igen.

Med önskan om att de kommande helgerna, även om de kanske inte blir precis som vi önskar eller är vana vid, kan ge tid för avkoppling, eftertanke och återhämtning och också gemenskap. Nu fortsätter vi att göra så gott vi kan och tar hand om varandra.

Vi vill från FQs styrelse önska dig en God Jul och ett Gott Nytt År 2022!

Vi har flyttat!

Flyttlasset har gått och från årsskiftet bor vi officiellt hos DHR i Farsta Centrum. Vi har ju inga anställda och ingen bemanning på vårt kontor men vi är glada att ha tillgång till DHR för vår kontorshörna och för sammanträden. Vår postadress blir nu FQ, c/o Maria Johansson, Maria Sandels Gränd 6, 112 69 Stockholm. Säkrast och snabbast når du oss via e-post:
info@kvinnor-funktionshinder.se.

Årsmöte 2022

2022 års årsmöte kommer att äga rum söndagen den 24 april och det blir digitalt. Vi återkommer med mer detaljer i början av året men vill redan nu gå ut med de datum som är kopplade till årsmötet:

2022-02-20                  sista dagen att inkomma med motioner inför årsmötet
2022-03-13                  sista dagen att skicka ut kallelse till årsmötet
2022-04-03                  sista dagen att skicka ut handlingar till årsmötet

Vill du motionera, skicka din motion till info@kvinnor-funktionshinder.se

Vill du komma i kontakt med valberedningen, hör av dig till
valberedningen@kvinnor-funktionshinder.se

Styvsystrar – synen på kvinnor med funktionsnedsättning förr och nu

Det är titeln på Margareta Perssons nya bok som kommer från tryckeriet under vintern. När den kommer blir det boksläpp och FQ kommer att ordna ett seminarium. Boken handlar om att kvinnor och män med funktionsnedsättning behandlas olika. Både förr och nu. Genusordningen i kombination med funktionsmaktsordningen skapar ett dubbelt förtryck. I boken beskriver olika kvinnor om hur det förtrycket kan se ut. Kvinnor har skickat in sina personliga berättelser genom att FQ skrivit om att Margareta ville ha in berättelser.

Margareta har gått igenom kvinnorörelsens tidningar sedan förra sekelskiftet fram till nu. Boken visar hur dessa tidningar skrivit om kvinnor och funktions­hinder under mer än 100 år. Ibland har kvinnor med funktionsnedsättningar varit kamrater, ibland har de varit totalt nedvärderade och ibland osynliggjorda. De har helt enkelt behandlats som styvsystrar. Ellen Key trodde att i framtiden kommer människor att ”med samma avsky betrakta defekta människors giftermål, som man nu betraktar giftermål mellan syskon.” Både hon och den unga Elise Ottesen-Jensen ville avliva personer med svåra funktionsnedsättningar. Elin Wägner ville att ”de produktiva, de givande medlemmarna av samhället” inte skulle behöva släpa på ”så många passiva, endast tyngande.” Den radikala kvinnorörelsen gick i spetsen för att få bort ”mindervärdiga” från samhället, vilket visas i boken.

Liknande synsätt finns kvar. Flera av kvinnorna beskriver hur de av vården i dag uppmanats att göra abort, vilket de vägrat. Andra berättar om hur deras män betraktas som ”fina”, bara därför att de är tillsammans med en kvinna med funktionsnedsättning. Synen på sexualitet varierar, kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning har betraktats som farliga för män och därför låsts in på institutioner. Kvinnor med rörelsehinder har betraktats som asexuella.

Margareta har tidigare skrivit om synen på funktionshinder. Hon har en lång erfarenhet från funktionshinderrörelsen och politiska uppdrag. 2018 gav hon ut ”Gamla synsätt spökar än – funktionshinder genom tiderna.” Boken har hon tillägnat sin mamma, som ofta sa att hon fick två liv. Ett före polion och ett
efter. Men att hon hellre satt kissnödig i rullstolen och hade sin man och
Margareta, än att hon kunnat åka skidor och fjällvandra med sin förra fästman, trots att hon alltid saknade friluftslivet. Det säger något om att livet kan vara värt att leva oavsett funktionsnedsättning.

Hänt sedan sist

I slutet av november gästade författaren Fanny Ambjörnsson en medlemsträff. Kanske kan hennes bok om systern Nancy vara ett julklappstips till dig själv
eller någon annan? ”Om Nadja: en systers berättelse”.

I början av december genomfördes MR-dagarna på Svenska Mässan i Göteborg. FQs ordförande Maria Johansson medverkade i ett panelsamtal om demokrati och civilsamhälle, anordnat av Diskrimineringsbyrån Väst.

Vid årets sista medlemsträff medverkade Anne Saarinen från Botkyrka Kvinno- och Tjejjour, hon berättade om jourens arbete och vi ser fram emot fortsatt utbyte och kontakt framöver.

Det finns hjälp att få – viktiga telefonnummer

Kvinnofridslinjen, dygnet runt 020- 50 50 50
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Även anhöriga och vänner kan ringa.
Linjen är öppen dygnet runt, samtalet är gratis och syns inte på din telefonräkning. Hit kan du ringa för att tala om dina upplevelser eller om du har frågor. De som svarar är socionomer och sjuksköterskor med vana att möta människor i svåra livssituationer. De har tystnadsplikt och du kan vara anonym.
Kvinnofridslinjen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid.


Om du är i akut fara – ring polisen 112

Jourhavande medmänniska 08-702 16 80
Ibland behöver du dela dina upplevelser, dina tankar och känslor med någon som lyssnar. Jourhavande medmänniska är till för dig som söker medmänskligt stöd på natten.

Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk https://www.nkjt.se/
Samtalsjour på webben som har öppet måndagar 09.30-13.00 och du får prata med en av deras socionomer. Om du inte kan på måndagar, skicka mejl till stod@nationellkvinnojour.se eller skriv via kontaktformuläret som finns i fliken KONTAKT och boka tid andra veckodagar och tider som passar dig.

På gång

Förutom årsmöte och planerade aktiviteter kopplade till Margareta Perssons kommande bok kommer vi under våren arrangera digitala medlemsträffar. Vi planerar att finnas på plats på Forum Jämställdhet i början av februari, vi kommer att medverka vid ett arrangemang ordnat av DHR Region Stockholm i slutet av februari och vi hoppas under våren åter kunna arrangera fysiska konferenser. Håll utkik på vår Facebook-sida och i kommande medlemsbrev. Planeringen pågår för fullt.

Vi behöver dig i FQs arbete

Medlemskap
FQs medlemmar är förutsättningen för att vi ska kunna bedriva vår verksam­het, vara trovärdiga företrädare och också för att kvalificera oss för stöd. Varmt tack till er alla!

Ännu inte medlem?

Medlemsavgiften är 100 kronor för enskild medlem, betalas in på plusgirokonto nummer 83855–7. Var noga med att ange avsändare, kontaktuppgifter och vad betalningen gäller när du gör din insättning. Det finns ingen möjlighet att spåra inbetalningar om avsändaren själv inte fyller i vem den är.

Lägg till FQs logga på din profilbild på Facebook
Du som finns på Facebook kan lägga till FQs logga på din profilbild. Klicka på kamerasymbolen i ringen runt din profilbild, välj Uppdatera profilbild. I nästa steg väljer du Lägg till motiv. I sökfältet under ”Välj ett motiv” skriver du in FQ så kommer alternativet vår logga och magnoliakvistarna som är vår symbol att dyka upp. Avslutningsvis väljer du om du vill ställa in en tidsgräns för när motivet ska tas bort automatiskt från din profilbild eller ej.

Välkommen att höra av dig!
Vill du engagera dig i FQ? Har du idéer om frågor vi bör uppmärksamma, spännande gäster att bjuda in till medlemsträffar, något du tycker vi bör diskutera, kontakta oss gärna!
Alla styrelseledamöter har mailadresser som är uppbyggda enligt:
förnamn@kvinnor-funktionshinder.se.
Du kan också maila till info@kvinnor-funktionshinder.se.

Varma hälsningar med tillönskan om avkopplande helger

FQs styrelse genom
Maria Johansson