– Din kamp är min kamp.

Den kamp du för, mot förtryck, diskriminering, utestängning eller förföljelse, den är också min kamp att föra. Det är det som är att vara Allierad.

Som feminist ser jag det som mitt ansvar att se hur andra saker än kön påverkar våra liv. Att vi alla är kvinnor, men att våra erfarenheter ser olika ut. Det är mitt ansvar att förstå och komma ihåg det. Varje dag. Av solidaritet och omtanke, men också för att jag på riktigt tror att det är det bästa för alla.

Alliering inom feminismen handlar om osjälviskhet och anständighet – men också om den feministiska rörelsens överlevnad.

Min kamp är din kamp. För att allas våra kamper ser olika ut, samtidigt som de ofta är ganska lika.

”Först kom de för judarna, men jag protesterade inte för att jag var inte jude…

”Martin Niemöllers dikt från andra världskriget illustrerar varför vi måste vara vaksamma på krafter, system och rörelser som vill förstöra… För ofta ger de sig på en grupp i taget. Urholkar en rättighet åt gången.

Ibland kan det låta som att intersektionalitet är en tävling. Vilken grupp, inom gruppen, är mest förtryckt? Vilken grupp får mest uppmärksamhet? Vilket perspektiv är trendigt att prata om idag?

Vi får inte låta oss hamna där. Vi måste kunna bättre. Feminismen måste kunna bättre. Vi måste se att vår strävan mot ett jämlikt, inkluderande och för alla tillgängligt samhälle ska vara vårt fokus.

Din kamp är min kamp. För att den tid vi lever i kräver att vi krokar arm, organiserar oss. Allierar oss.

Martin Niemöllers dikt är snart 80 år gammal men går att applicera på alla de högerextrema, konservativa och antidemokratiska rörelser som vinner mark runtomkring oss. De som delar in människor i bättre och sämre och som försöker att ställa grupper mot varandra.

Din kamp är min kamp.
För att det är enda vägen framåt.
Tillsammans.