– Idag har jag en ryggsäck på magen med en extremt livlig hundvalp i. Den beskriver ganska väl hur jag är och ser ut.

Liten och svarthårig, ser snäll ut i sin lady och lufsen cockerspaniel stil men är bitskare än de flesta tror. Mamsell heter hon. Självständig ogift kvinna, som jag helt enkelt.

Kära ni,
Det finns ju så mycket att göra! Vi måste hålla länge.

Och jag har läst på!

För att jag ska behålla mitt engagemang, min motivation säger forskarna att det finns tre faktorer:
jag måste vårda mitt sammanhang,
vårda min känsla av kompetens,
vårda mina egna val – se mina val.

Du måste helt enkelt skaffa dig en tribe som stöttar och skyddar dig, hitta ställen att tanka på – ju längre jag engagerat mig desto viktigare har jag insett att det är – att tanka.

Därför tog jag initiativet till att återstarta den kvinnliga Medborgarskolan i Fogelstad. För att ge alla sorters kvinnor ett ställe att tanka på. Tvärs över politiska gränser, traditioner och specialkompetenser.

Motivationens grunder, förutsättningarna för motivation, för att själv orka och få andra att tycka något är angeläget och viktigt.
Så ska vi känna ett sammanhang, en tillhörighet med dem de jobbar med och med samhället i stort.

Vi ska känns oss kompetenta, därför ska vi inte krångla till våra budskap, därför ska vi inte använda för avancerat språk.
Vi ska känna ett självbestämmande, d v s hur de själva kan engagera sig. För att jag ska behålla mitt engagemang, min motivation måste jag vårda mitt sammanhang, vårda min känsla av kompetens, vårda mina egna val – vårda mitt engagemang. Det finns inte bara – det måste vårdas.

Stort tack för att jag fick komma och stort tack för allt FQ lärt mig genom åren!