FQ, Forum –
Kvinnor och Funktionshinder

FQ är en feministisk och partipolitiskt obunden cross disability-organisation
som arbetar för jämställdhet och undanröjande av funktionshinder.
Vi är organisationen för dig som identifierar dig som flicka/kvinna med
funktionsnedsättning eller normbrytande funktionalitet.

Senaste nyheterna

Illustration, vinröda magnoliablommor och svarta kvistar
mars 29, 2023 / Medlemsbrev

Kalendarium och påminnelse om vårens program – medlemsbrev 29 mars 2023

Kalendarium och påminnelse om vårens program – medlemsbrev 29 mars 2023 Vi vill påminna om de aktiviteter vi bjuder in…
Read More
Maria på trottoaren utanför regeringskansliets lokaler på Jakobsgatan. Bakom henne syns skulpturen Binär, av Eva Hild. Maria är klädd i en tröja med rosa/röda romber mot en ljusbrun bakgrund.
mars 26, 2023

Rundabordssamtal om mäns våld mot kvinnor

I fredags deltog FQs ordförande Maria Johansson, tillsammans med andra civilsamhällesorganisationer, i ett rundabordssamtal med statssekreterare Martin Andreasson om arbetet…
Read More
1 4 5 6 7 8 16

Kalenderhändelser

Inga händelser att visa.

Vi utgår från självidentifikation.

FQ, Forum – Kvinnor och Funktionshinder vänder sig till alla som själva identifierar sig som flickor/kvinnor med funktionsnedsättning eller normbrytande funktionalitet. Det vill säga, transkvinnor med funktionsnedsättning är välkomna och har en naturlig plats hos oss. Precis som vi menar att det är var och en som själv identifierar sin funktionsnedsättning, identifierar var och en sin könstillhörighet.

Vår förening är och förblir en kvinnoorganisation. Däremot utesluter vi inte längre personer på grund av hur deras könsorgan ser ut, eller hur de definierades vid födseln.

Om någon presenterar sig som kvinna, så är hon en kvinna. Ingen annan har rätt att köna en person, det vill säga bestämma vilket kön en person har, än personen själv i fråga.

På samma sätt som att det bara är vi själva som avgör om vi har en funktionsnedsättning eller inte. Vi kräver inte att vi medlemmar skall bevisa att vi har en funktionsnedsättning. Det finns många funktionsnedsättningar som är osynliga. På samma sätt kommer vi inte att kontrollera hur våra medlemmar ser ut under kläderna, eller hur de har sett ut under kläderna tidigare. Säger en person att hon är kvinna så är hon det, oavsett hur andra tolkar hennes yttre och hennes utseende. På samma sätt kan inte en person som presenterar sig som man bli fullvärdig medlem i vår organisation, oavsett om personens utseende är ”kvinnligt”, eller om han har definierats som flicka vid födseln.

Vi vill hela tiden sträva efter att utvecklas i en takt som överensstämmer med kvinnors behov av jämställdhet och jämlikhet. Vi är stolta över att ha fattat detta beslut och vi hoppas att fler kvinnoorganisationer följer efter.

Mer information samt uppgifter om hur du blir medlem >