Jag vill med egna ord kommentera den senaste veckans mediadrev kring arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Paulina Brandbergs bananfobi, eftersom jag råkade bli en del av det hela.
Händelsen i New York gick till som beskrivits i media. Mötet var tidigt på morgonen, och min assistent hade plockat med sig en banan eftersom vi inte hade hunnit äta frukost. När hon såg skyltar med överkryssade bananer frågade hon om det var förbjudet att ha med sig bananer, eftersom hon hade en med sig. Vi fick veta att ministern var extremt allergisk och att hon därför måste göra sig av med bananen. Min assistent försökte hitta ett säkert ställe att slänga den – vi ville ju inte riskera att ministern fick andnöd eller liknande på grund av oss – men det slutade med att hon fick åka ner 46 våningar och gå ut. Eftersom jag vid det tillfället kände att jag klarade mig kändes det som den enklaste lösningen, även om jag gärna inte är utan assistans i en så okänd miljö.
I efterhand fick jag reda på att det antagligen inte rörde sig om en svår allergi, eftersom det är extremt ovanligt med luftburna matallergier. Det handlade nog snarare om en fobi. Hade vi fått den informationen istället hade vi så klart sett till att gömma bananen, vi hade inte velat orsaka obehag på det sättet heller, men det hade ju varit enklare att hantera.
En fobi är naturligtvis mycket svårt för den som lever med den, särskilt när det gäller något som är vanligt och svårt att undvika. Det kan skapa stora hinder och påverka möjligheten att delta i vardagslivet. Men att påstå att det handlar om en svår allergi, när det i själva verket är en fobi, är problematiskt ur fler synvinklar än just händelsen i New York. Det riskerar att förminska både personer med svåra allergier och personer med fobier. Det kan också få allvarliga konsekvenser – om allergier misstänkliggörs kan de som faktiskt lever med livshotande allergier mötas med skepsis och inte med tillräcklig försiktighet.
Och istället för att stärka förståelsen för funktionshinder kopplade till psykiska åkommor, förstärker det stigmat kring dem. Det hade varit både enklare och mer respektfullt att vara tydlig från början – att säga som det är.
Händelsen sätter också fingret på något riktigt skevt i samhället. Den belyser vilka grupper som kan kräva att världen anpassas efter deras behov och vilka som inte kan det. Vem som får sina behov bemötta handlar ofta inte om graden av funktionshinder utan om maktstrukturer och privilegier. Detta gör ojämlikheten i vårt samhälle smärtsamt tydlig. De som redan har en stark position eller inflytande möter ofta en större vilja till anpassning, medan andra får kämpa för att deras behov ens ska erkännas.
Jag hade ingen aning om att denna rapportering skulle växa till något så stort. Och jag tycker att det gick överstyr. Samtidigt visar alla de kommentarer och skämt som cirkulerat, och som ofta gränsat till eller uttryckt funkofobi, att vårt samhälle fortfarande har en lång väg att gå när det gäller inkludering, förståelse och respekt för olika typer av funktionshinder.
Jag hoppas trots allt att något gott kan komma ur detta. Kanske kan det väcka en konstruktiv diskussion om inkludering och maktstrukturer i samhället, och ge fler mod att prata öppet om sina fobier och behov.
– Jessica Smaaland, ordförande
Vårt årsmöte hålls digitalt på mötesplattformen Zoom lördagen den 27 april kl 13:30–15:30.
Möteslänk skickas några dagar före årsmötet till dem som anmält sig.
Anmäl dig till årsmötet till info@kvinnor-funktionshinder.se senast lördagen den 20 april.
OBS! De som anmäler sig före den 12 april får en godsak till fikat hemskickad per post.
Möteshandlingarna kan du ladda ner som pdf och wordfiler här nedan.
Valberedningens förslag fattas ännu, de behöver lite mer tid för att få ihop en ny styrelse men deras förslag publiceras så fort det är klart.
Förslag till dagordning årsmöte 2024 (pdf)
Förslag till dagordning årsmöte 2024 (wordfil)
Förslag till verksamhetsberättelse för 2023 (pdf)
Förslag till verksamhetsberättelse för 2023 (wordfil)
Förslag till årsbokslut för 2023 (pdf)
Förslag till årsbokslut för 2023 (wordfil)
Förslag till verksamhetsplan för 2024 (pdf)
Förslag till verksamhetsplan för 2024 (wordfil)
Förslag till budget för 2024 (pdf)
Förslag till budget för 2024 (wordfil)
Förslag till medlemsavgifter 2025 (pdf)
Förslag till medlemsavgifter 2025 (wordfil)
Valberedningens förslag (word)
Torsdagen den 21 mars klockan 18-20 hålls en digital medlemsträff där vår ordförande Jessica Smaaland delar med sig av färska intryck från FN:s kvinnokommission.
Jessica deltog i den svenska delegationen när det 68:e mötet för FNs kvinnokommission ordnades i New York i dagarna. Hon delar med sig av sina upplevelser och nya kunskaper kring fattigdom bland världens kvinnor. Vi vet ju alla att kvinnor med funktionsnedsättning är överrepresenterade i den statistiken. Men hur illa är det och finns det länder som går mot strömmen?
Anmäl dig på medlem@kvinnor-funktionshinder.se för att få Zoom-länken.
Träffen är skriv- och teckenspråkstolkad.
Syntolkning: Bild på Jessica framför FN:s emblem/logga i silverfärg mot en rund platta i mörkt trä på väggen samt den ljusblå FN-flaggan till höger.
Dags att betala medlemsavgiften för 2024 till
FQ, Forum – Kvinnor och Funktionshinder
Först och främst vill vi tacka dig/er organisation för att du/ni varit medlem i FQ, Forum – Kvinnor och Funktionshinder under 2023. Nu är det dags att betala in medlemsavgift för 2024 och vi hoppas så klart att du vill fortsätta delta i och följa oss i vårt viktiga påverkansarbete för att motverka alla former av diskriminering och våld mot den som själv identifierar sig som flicka/kvinna med funktionsnedsättning eller norm-brytande funktionalitet. Samt se till att flickor/kvinnor med funktionsnedsättning får ökat inflytande i samhället.
Medlemsavgiften är:
150 kronor för enskilda kvinnor med funktionsnedsättning
400 kronor för kvinnokommittéer, grupper eller sammanslutningar bildade av kvinnor med funktionsnedsättningar inom eller utanför andra föreningar
Årsmötet 2022 tog även beslut om att höja medlemsavgiften från och med 2023 för enskild stödmedlem vilket innebär för stödjande medlemskap:
150 kronor för enskilda stödmedlemmar
700 kronor för rikstäckande Kvinnoorganisationer, funktionshinderförbund /föreningar och deras samarbetsorganisa-tioner samt andra organisationer
400 kronor för avdelningar/distrikt/lokalföreningar/kvinnokommittéer
För att inte gå miste om möjligheten att delta i FQs verksamhet ska medlemsavgiften vara betald senast den första april 2024.
Du kan betala in medlemsavgiften till vårt plusgirokontonummer 83855-7.
Meddelande:
Namn/Organisation, bostadsort och e-postadress.
OBS! Glöm inte att skriva att det gäller medlemsavgift 2024
Du måste skriva vem du är, annars går det inte att få fram information om vem medlemsavgiften avser/vem som är avsändare!
Vi ser fram emot ditt/ert förnyade medlemskap och din/er medlemsavgift – tillsammans gör vi skillnad!
Med vänlig hälsning
Jessica Smaaland, ordförande
______________________________________________________________________________
GDPR – Generellt sparar FQ i sitt medlemsregister:
För privatperson
– Förnamn, efternamn, födelsedatum (ej 4 sista siffrorna), postnummer, postadress, mejl-adress samt mobil-/telefonnummer
För organisationer
– Organisation, adress, postnummer, postadress, mejl-adress, mobil-/telefonnummer samt webbplats.
Årsmöteskallelse
Härmed kallas du som medlem i FQ till årsmöte
lördagen den 27 april kl 13:30–15:30 på Zoom
Årsmötet genomförs digitalt via mötesplattformen Zoom och det kommer att vara skriv- och teckenspråkstolkat. Möteslänk skickas några dagar före årsmötet till de som anmält sig.
Motioner
Du har som medlem möjlighet att lämna in motioner om förslag att behandlas av årsmötet. Senast den 25 mars ska styrelsen ha fått in din motion för att vi ska hinna bereda den.
Maila din motion till info@kvinnor-funktionshinder.se.
Nomineringar
Vill du nominera någon till FQs styrelse eller anmäla dig själv intresserad? Då ska du meddela valberedningen så fort som möljigt. Du når valberedningen på valberedningen@kvinnor-funktionshinder.se.
Årsmöteshandlingar
Årsmöteshandlingarna sänds ut längre fram, senast tre veckor före årsmötet.
Rösträtt
Medlemsavgiften för 2024 ska vara betald för att du ska vara röstberättigad vid årsmötet.
Medlemsavgiften är 150 kronor för enskild medlem och betalas in på plusgirokonto nummer 83855–7. Var noga med att ange ditt namn och vad betalningen gäller när du gör din insättning, det finns ingen möjlighet att spåra inbetalningar om den som gör inbetalningen inte själv fyller i det.
Röstning via fullmakt
Röstning på årsmötet kan ske via fullmakt genom röstberättigat ombud. Ett ombud kan ha högst fem fullmakter från andra röstberättigade medlemmar. Blankett för fullmakt bifogas. När en röstberättigad medlem vill rösta med fullmakt skall detta skriftligen anmälas i förväg till styrelsen.
Anmälan
Anmäl dig till årsmötet till info@kvinnor-funktionshinder.se senast lördagen den 20 april.
Varmt välkommen
FQs styrelse genom
Jessica Smaaland, ordförande
Tidsplan
25 mars motioner ska ha kommit styrelsen tillhanda
6 april sista dag för styrelsens utskick av årsmöteshandlingar
20 april sista anmälningsdag till årsmötet
27 april årsmöte kl 13.30-15.30
Hej bästa medlem i FQ!
Vi i styrelsen håller just nu på och förbereder årsmötet för fullt. Årsmötet hålls i år digitalt lördagen den 27 april kl 13.30-15.30. Kallelsen finns i skilt inlägg.
Vi håller också på planera för årets medlemsaktiviteter. Hela planeringen är tyvärr försenad på grund av att Jämställdhetsmyndigheten drog ut på tiden med sitt bidragsbeslut. Det drabbade alla kvinnoorganisationer, inte bara FQ, men det var ändå nervöst innan vi visste om vi skulle få pengar eller inte. Nu har vi fått beslutet och vi får ha kvar vårt bidrag. Det känns skönt, men de har ändrat så att de gör utbetalningen fyra gånger per år istället för två. Det gör att det inte går att göra dyra aktiviteter tidigt på året. Tråkigt, tycker vi i styrelsen, som gärna hade velat träffa er på en fysisk träff nu i vår. Men vi får helt enkelt vänta med fysiskt träff till hösten. Den som väntar på nåt gott, ni vet. 🙂
Första medlemsträffen hålls 21 mars, lite längre ner i brevet kan du läsa om den.
Nyligen representerades FQ av styrelsens ledamöter Elsa Brunemalm och Anki Hörnlund på Forum Jämställdhet i Karlstad – en två dagar lång konferens på temat jämställdhet. Det var många intressanta föreläsningar och samtal och Elsa sammanfattar dagarna så här:
”Hemkommen från två oehört intressanta dagar på Forum Jämställdhet. Sverige är tyvärr inte så jämställt som vi tror. På vissa områden har vi till och med backat. Forskningen visar bland annat att:
- Kvinnor i arbete har generellt mindre inflytande över sitt arbete och sin arbetstid.
- Det obetalda arbetet som kvinnor utför ger i snitt 63.000 kr mindre i lön per år om en kvinna är anställd inom kommun / region jämfört med män.
- Kvinnliga politiker som trakasseras drabbas av sexuella trakasserier. Manliga politiker som trakasseras blir det för sina politiska åsikter.
- Fler kvinnor än män får råd om egenvård i hälso- och sjukvården.
- Fler kvinnor än män får biverkningar av medicin då forskningen fokuserar på män.
Om forskningen visar detta för kvinnor som följer normen. Hur är det då för icke-binära? För kvinnor med normbrytande funktionalitet? För döva, hörselskadade och dövblinda kvinnor? Det är lätt att förlora hoppet om mänskligheten. MEN! Jag har blivit så inspirerad av olika föreläsare, sakkunniga, författare och politiker. Också stolt över NKJT (Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk) och deras arbete. Det finns hopp om jämställdhet på riktigt.”
Det här är också en vår då det händer mycket internationellt. Sverige granskas av FN, både vad gäller konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och konventionen om ekonomiska, sociala och ekonomiska rättigheter. FQ har varit med i arbetet med att ta fram och har också skrivit under de två skuggrapporter civilsamhället har lämnat till FN inför granskningen. Självklart har vi fört fram kvinnoperspektivet på funktionshinderfrågorna.
Sverige granskas även av EU. Den granskningen handlar om hur Sverige arbetar mot våld mot kvinnor, den så kallade Istanbulkonventionen. Här valde vi att gå samman med Funktionsrätt Sverige och lämna in en skuggrapport. Det är ett begränsat antal sidor man får lämna in och vi ville få fram så mycket som möjligt kring kvinnor med funktionsnedsättning och våld. Även kvinnoorganisationerna lämnade in en skuggrapport, men då det är många perspektiv som ska fram där blir den väldigt kortfattad. Men även där lyftes funktionshindersperspektivet, vilket var glädjande.
Sist, men inte minst, har vi glädjen att meddela att regeringen har utsett FQ som en av organisationerna som ska ingå i Sveriges delegation till FN:s årliga kvinnokommission. Under kvinnokommissionen träffas världens länder för att förhandla fram överenskommelser om att förbättra kvinnors situation och ställning på särskilda teman. I år är temat fattigdom. FQs roll i delegationen är att vara rådgivare och från oss åker ordförande Jessica Smaaland.
Under den två veckor långa kommissionen sker en mängd olika så kallade ”side events” och det är verkligen ett bra tillfälle att lära sig mer om hur andra länder ser på kvinnofrågor och att knyta kontakter. Det känns otroligt roligt att FQ fick denna möjlighet i år.
Vår första medlemsträff kommer därför vara efter att Jessica kommer hem, då hon kommer berätta om vad hon varit med om. Information om hur du anmäler dig hittar du nedan.
Medlemsträff om FN:s kvinnokommission
Torsdagen den 21 mars, klockan 18–20 på Zoom
Välkommen att höra färska intryck från FN:s kvinnokommission. Ordförande Jessica Smaaland berättar om sitt deltagande i den svenska delegationen och delar med sig av sina upplevelser och nya kunskaper kring fattigdom bland världens kvinnor. Vi vet ju alla att kvinnor med funktionsnedsättning är överrepresenterade i den statistiken. Men hur illa är det och finns det länder som går mot strömmen?
Anmäl dig på medlem@kvinnor-funktionshinder.se för att få Zoom-länken. Träffen är skriv- och teckenspråkstolkad.
Och du, det är också dags att betala medlemsavgiften för 2024. Medlemsavgiften är 150 kronor för enskild medlem och betalas in på plusgirokonto nummer 83855–7. Var noga med att ange ditt namn och vad betalningen gäller när du gör din insättning, det finns ingen möjlighet att spåra inbetalningar om den som gör inbetalningen inte själv fyller i det.
Väl mött
önskar FQs styrelse
Hej kära medlem!
Det har varit tyst från oss på FQ ett tag, men nu är vi igång igen. Det tar lite tid att sätta sig in i en ny organisation och vi är många nya i styrelsen. Med det här brevet vill vi framför allt bjuda in er till tre digitala träffar, som vi har planerat för i år. Men det kommer också lite information om vad som har hänt sedan senaste brevet.
Digitala medlemsträffar
att pricka in i kalendern
Ung kvinna med normbrytande funktionalitet
Torsdagen den 26 oktober klockan 18.00–20.00
Hur är det att vara ung kvinna idag med normbrytande funktionalitet? Vilka förväntningar och farhågor har man inför framtiden? Finns det likheter med hur det var förr? Och vilka är skillnaderna?
Till den här medlemsträffen har vi bjudit in några unga kvinnor för att tala om sina tankar och erfarenheter. Birgitta Andersson och Emma Åstrand inleder med ett samtal om hur det var förr (Birgitta) och nu (Emma) för en ung kvinna med normbrytande funktionalitet. Därefter delar tre unga kvinnor med sig av sina erfarenheter och funderingar och slutligen blir det fri diskussion öppen för alla deltagare.
Medlemsträffen hålls på Zoom och är skriv- och teckenspråkstolkad.
Anmäl dig via medlem@kvinnor-funktionshinder.se
Zoom-länk: https://us06web.zoom.us/j/89451158503?pwd=bv4PvCEcLunLoEOBmYpIdZ6jqwPOzt.1
Funkofobi ur feministiskt perspektiv
Söndagen den 5 november klockan 14.00–16.00
Detta är en öppen föreläsning med Christine Bylund, fil.dr i etnologi och forskare vid Umeå Universitet samt Kai Bergendal, genusvetare och sociolog.
Efter deras föreläsningar blir det öppen diskussion.
Bjud in alla ni känner som kan vara intresserade!
Medlemsträffen hålls på Zoom och är skriv- och teckenspråkstolkad.
Anmäl dig via info@kvinnor-funktionshinder.se
Zoom-länk: https://us06web.zoom.us/j/86372977828?pwd=LYiiwZkVkIgaKWnbuw53AdQMppjE5I.1
Kris, kvinna och funkis – hur ska man tänka?
Lördagen den 2 december klockan 14.00–16.00
Vi lever i en tid då kriserna tycks avlösa varandra. Kvinnor i allmänhet är mer utsatta än män när det blir kris. Som kvinna med normbrytande funktionalitet är utsattheten ännu större. Hur kan man tänka och förbereda sig? På den här medlemsträffen får du chansen att lyfta dina frågor och få tips och råd från andra.
Medlemsträffen hålls på Zoom och är skriv- och teckenspråkstolkad.
Anmäl dig via medlem@kvinnor-funktionshinder.se så får du Zoom-länken.
Vi hoppas att vi träffas på någon av medlemsträffarna i höst och att du hör av dig till oss om du har någon idé om vad vi borde jobba med eller något annat du vill dela med dig av till oss i styrelsen.
Vi lovar också att bättra oss med medlemsutskicken!
Varma hösthälsningar
Styrelsen för FQ, Forum – kvinnor och funktionshinder
Jessica Smaaland heter jag som vid årsmötet i våras tillträdde som ordförande efter Maria Johansson. Det är en spännande och utmanande uppgift som jag verkligen ser fram emot.
Flera av er medlemmar känner jag sedan tidigare, men för er andra kan jag säga att jag jobbar som politisk sekreterare på STIL – Stiftarna av Independent Living i Sverige. Jag är utbildad inom ekonomi och data-/systemvetenskap men har i princip aldrig arbetat med det. Mitt engagemang kring mänskliga rättigheter tog helt enkelt över. Jag har varit med i flera styrelser under åren som gått och har även varit partipolitisk aktiv i Feministisk Initiativ Stockholm.
Jag bor i centrala Stockholm med mina två katter och väldigt mycket växter och odlingar. I år gick det nog lite överstyr med mina sådder, men jag kom nästan ut på min balkong i alla fall.
Jag ser fram emot att träffa medlemmarna på både digitala och fysiska medlemsträffar framöver.
Uttalande från FQ, Forum – Kvinnor och Funktionshinders årsmöte 13 april 2023
Vid årsmötet för FQ, Forum – Kvinnor och funktionshinder den 13 april 2023 beslutade medlemmarna att rikta ett uttalande till Sveriges regering. Nedan kan du läsa uttalandet:
Om behovet av en feministisk utrikes- och biståndspolitik
Det är viktigt att utrikespolitiken har en feministisk inriktning. Dessutom behöver utrikespolitiken och biståndet särskilt synliggöra mänskliga rättigheter för de vars rättigheter är längst från förverkligande.
Vi uttrycker därför stor oro över att utrikespolitiken inte längre ska vara uttalat feministisk.
Flickor och kvinnor med funktionsnedsättning löper större risk att utsättas för våld och att drabbas av sociala och ekonomiska orättvisor, i Sverige och i världen i stort.
Flickor och kvinnor med funktionsnedsättning är de som råkar allra mest illa ut i kris och krig. Trots att en av fem kvinnor i hela världen har en funktionsnedsättning räknas de ofta inte i vanliga fall och riskerar därför i en kris att bli helt bortprioriterade i de insatser som görs.
Vi vill uppmana regeringen att i utrikes- och biståndspolitiken åter lyfta flickor och kvinnor.
Begäran om uppvaktning hos jämställdhetsminister Paulina Brandberg
Vid kvällens styrelsesammanträde beslutade styrelsen att begära uppvaktning hos jämställdhetsministern. Vi tycker det är viktigt att hon tar del av FQs budskap, kunskap och erfarenheter.
Nedan kan du läsa vårt brev:
Till jämställdhetsminister Paulina Brandberg, arbetsmarknadsdepartementet
2023-04-11
Begäran om uppvaktning
FQ, Forum – Kvinnor och Funktionshinder är en liten feministisk, partipolitiskt obunden organisation som arbetar både med kvinnorörelsen för att få in ett funktionshinderperspektiv i allt jämställdhetsarbete och med funktionshinderrörelsen för att få in ett jämställdhetsperspektiv i allt funktionshinderpolitiskt arbete.
Under förra året, valåret, arbetade vi under devisen En av alla, för att sätta fokus på att kvinnor med funktionsnedsättning måste vara en del av jämställdhetspolitiken och av politiken mot mäns våld mot kvinnor. Vi hade bland annat medlemsmöten med nästan alla partiers kvinnoförbund och vi arrangerade en manifestation på Norrmalmstorg med närmare 30 appeller, bland de medverkande återfanns feministiska förebilder inom både funktionshinderrörelsen och kvinnorörelsen, bland andra Barbro Westerholm, Birgitta Andersson och Ida Östensson för att nämna några.
Vi hade hoppats att under våren få välkomna dig, som ny jämställdhetsminister, till ett medlemsmöte, men har förstått att det är svårt att hitta tid för det. Vi förstår att du får många inbjudningar, men vill uppmärksamma dig på att vi är den enda organisationen av vårt slag i Sverige och att vi har ett för dig som jämställdhetsminister mycket viktigt perspektiv att dela med oss av. I mars medverkade jag vid det rundabordssamtal som statssekreterare Martin Andreasson bjudit in till, om åtgärder för att motverka mäns våld mot kvinnor, ett mycket värdefullt och viktigt möte. Bifogar en sammanfattning av vårt budskap vid det mötet.
Funktionshinderperspektivet behöver samtidigt finnas med också inom allt jämställdhetsarbete. Vi skulle gärna vilja träffa dig och skickar därför denna begäran om uppvaktning.
Varma hälsningar
För FQs styrelse
Maria Johansson
ordförande